Phong Nha Ke Bang nasjonalpark


Vi hadde en fantastisk dag og natt hos Village House Homestay i Phong Nha. Vi er i skrivende stund i Hoi An (blå dott), og Phong Nha er det røde symbolet. 

 
Vi ankom byen kl 04.00 etter 9 timer i nattbuss hvor vi sov i noe som liknet små kokonger. 

 
Og nei, disse kokongene er ikke beregnet på mine norske ben. Og jeg fikk selvfølgelig sengen nærmest doen. I tillegg hadde vi ekte discolys i taket hele natten (nede til høyre på bildet over). Men vi overlevde, det gjør vi alltid. Da vi kom til Village House (hostellet vårt som egentlig var mer liknende er homestay da familien bodde der med oss) var det naturligvis for tidlig å sjekke inn, men vi ble tilbudt sengen i resepsjonen. Etter å ha booket tur for kl 08.30 dagen etter, tok vi en liten blund i den lille dobbeltsengen bak skranken med pledd og myggnetting, før kvitrende fugler og galende haner fortalte oss at det var på tide å stå opp igjen.

Vi fikk nudelsuppe med svinekjøtt og kaffe med melk til frokost, og hadde den fineste utsikten som prikken over i-en.
Såå var det klart for utflukt. Vi fikk kanskje verdens beste guide - Tai, som betyr penger på vietnamesisk. Bare kall med Money, sa han. Han smilte og lo hele tiden og lurte oss trill rundt med historier om slanger og skumle dyr, og på et punkt trodde vi faktisk vi skulle få katt og hundekjøtt til lunsj men det var jo bare kødd. Haha. Dumme europeere. 

Vi startet i botanisk hage hvor vi fikk en introduksjon av dyrelivet (altfor mange slanger og kryp, vi fikk nesten lyst til å snu før turen engang hadde begynt). Vi så små søte aper og pytonslange, og så gikk vi til et veldig fint fossefall. 

Etterpå gikk turen til den første grotten: paradise cave. Den ble først oppdaget i 2005 og det tok hele 5 år (!!) å oppdage hele grotten da den er 31 km lang. Det er faktisk den lengste tørrgrotten i Asia. Vi fikk bare gå 1km innover, og gikk på konstruerte broer. Det er noe av det meste imponerende naturfenomenet jeg har sett noensinne. Bilder klarer ikke å gjengspeile hvor vakkert det er, det må sees med egne øyne. Utrolig fascinerende å tenke på hvordan dette alltid er i endring og at det blir skapt av vann og kalk som drypper og former de underligste formene. 
 
Det er høysesong for vietnamesiske turister som kommer fra lokale områder og som ofte ikke har sett vestlige turister, så vi poserte på utallige bilder med dem nede i grotten. Denne familien var den søteste vi møtte. 
 
 
Vi tok sikkert bilder med sønnen 3 ganger på 3 ulike punkter, og de elsket det når vi lekte med han. Og det gjorde jo selvfølgelig vi og, så det ble mye lek. 

Neste og siste stopp var Dark Cave. Vi startet med å spise lunsj på restauranten, hvor vi fikk masse ingredienser og urter og sauser servert på et stort fat og lagde summer rolls ut av det med rispapir. Nommm. 
 
Etter å ha skiftet til bare bikini, redningsvest og hjelm med hodelykt, tok vi Vietnams lengste zipline på 400m for å komme til åpningen av grotten. Vi gikk først litt innover og sakte men sikkert ble det naturlige lyset fra åpningen svakere og vi måtte sette på hodelyktene. Så var det på tide å gå ut i vannet. Det var kaldt, bekmørkt og ganske skummelt. Er ikke superfan av mørket, og spesielt ikke når jeg i tillegg skal svømme i et vann i en grotte hvor det er diverse andre dyr og kryp og.. Haha. Vi svømte på rad og rekke og tittet rundt oss i fascinasjon samtidig som at ingen turte å stoppe opp for lenge i frykt av å miste gruppen. 

Etter 10 min med svømming kom vi frem til en lang trang gang. Her gikk vi inn en etter en i med gjørme til underlag. Det var så glatt at vi måtte ake på stumpen i nedoverbakker. Gangen førte oss inn til et gjørmebad. Da vi kom, var det en gjeng på sikkert 30 vietnamesere som gikk derfra, så vi 6 i gruppen fikk området helt for oss selv etterpå. Vi forestilte oss at vi badet i flytende sjokolade, som i Charlie og sjokoladefabrikken hehe, selv om jeg tror gjørmen smakte litt mindre søtt. Og det morsomme var at ingrediensene i gjørmen holdt oss oppe, så vi kunne legge oss rett ut og bare flyte rundt. På et punkt skrudde vi alle av hodelyktene og ingen snakket. Det var mektig. Å flyte rundt i et lite gjørmebad i en trang grotte mange hundre meter inn i fjellet.. Nå kan jeg stryke det av bucketlisten også. 

Etterpå gikk vi samme veien ut og vi ble møtt med strålende soool. Vi padlet med kajakker i 5 min, før vi la oss tilbake på båten for å nyte solen og fløt inn resten av turen. 

Vel tilbake på hostellet fikk vi oppleve den fineste solnedgangen fra hengekøyene ved elven. Wow. Litt synd at jeg ikke får vist alle de nydelige bildene jeg har tatt med speilrefleksen i de ulike byene, men de får komme senere når jeg har tilgang til macen min :) 
 
 
Senere spiste vi familiemiddag som de ansatte hadde laget for oss, det var utrolig godt. Etter å ha planlagt litt, gikk Maria og jeg til resepsjonen for å booke busstur til Hoi An neste morgen. Til vår store skuffelse var det fullbooket og vi innså at vi måtte "kaste bort" en dag på å vente på neste buss (for det var bare denne ene som gikk). Og så, plutselig, sier han at vi har jo allerede booket våre plasser. Haha hva? sier vi. Tydeligvis hadde vi gjort det samme morgen, da vi fortsatt var i en tåke av søvn og utmattelse. Det fikk oss til å hoppe rundt av glede. Ikke så mye som skal til for å glede to slitne piker assa haha. 

Morgenen etter dro vi avgårde med bussen kl 7 etter en nydelig frokost - friterte pannekaker med banan. 
 
 
Etter 4 timer i buss hadde vi en pause på 2 timer i Hué, en by vi hadde sløyfet på turen vår - og nå fikk vi litt tid til å se den. I ren latskap leide vi en sykkeltaxi med en søt sjåfør, og ble kjørt rundt byen. 
 

Han tok oss med til markedet og det var kult å se. De solgte alt fra lunsj til tigerbalsam til munnbind til godteri til hatter. Vi kjøpte litt lokal snacks og fersk mango og tittet på gamle damer som sov mellom varene de solgte. 

 


Spiste også en deilig papayasalat med biff, før det bar videre med buss i 4 timer til. Vel fremme i Hoi An chillet vi hele kvelden ved bassenget og i de deilige sofaene inne, spilte biljard og nøt å endelig skulle oppholde oss på ett sted i mer enn to netter :) 

Kommentarer

  1. Takk for hyggelig tur, hilsen oss på Nedre Grefsen!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar