Matlagingskurs

Vi bestemte oss allerede før vi dro til Vietnam for at vi måtte på et matlagingskurs i Hoi An. Mange av kursene lærer bort basic retter som vårruller og rispannekaker etc. Det synes vi var litt simpelt og kjedelig, så vi gikk for Green Bamboo Cooking School hvor vi lærte mange forskjellige og litt mer kompliserte retter i en liten gruppe. Læreren vår Van er gift med en svenske og har drevet skolen i 6 år.Vi var en gruppe på 12 pers, og alle hadde valgt en rett hver å lage fra en liste med over 40 ulike retter. Van utstyrte oss alle med stråhatter og handlekurver, og tok oss med til markedet for å kjøpe inn ferske ingredienser. Vi var innom avdelingene grønt, kjøtt Vi var innom avdelingene grønt, kjøtt og fisk, og lærte om ulike ristyper, tradisjoner og mer om kulturen. Solen skinte og markedet yret, og da alle var på nippet til å smelte bort, ble vi tatt med til en lokal sjappe og fikk servert deilig iskaffe og kaldt vann.
    Så ble vi kjørt hjem til Van og fikk en introduksjon av det store kjøkkenet hennes. Først lærte vi noen enkle men viktige ting, som hvordan kjøtt og grønnsaker skal kuttes, hvilken rekkefølge ting skulle skje i, og en rask gjennomgang av alle rettene. Alle hadde ferske råvarer til rettene siden; enten ferskt kjøtt, kylling, fisk eller sjømat, og selvfølgelig et hav av grønnsaker og urter. Hver person skulle gjøre klar alle ingredienser på egenhånd med hjelp fra henne og de tre hjelperne. Så skulle en etter en opp og kokkelere sin rett, så alle kunne se og lære hvordan det skulle gjøres. Det var gøy og interessant, og retter vi trodde skulle være enkle hadde plutselig mange flere ingredienser og prosesser enn vi noen gang kunne forestilt oss. Det ble laget kylling curry, grillet gresskar, kalde nudler med kylling og urter, biff med 5 ulike krydder, ferske vårruller, cao lau, sjømat med sprø nudler (ja, jeg spiste både blekksprut og reker, stolt), pho, og mer. Etter at hver person hadde tilberedt sin rett, fikk alle en tallerken hver og så spiste vi sammen mens neste person gjorde seg klar. Nam. Chicken curryCao Lau Sjømat og grønnsaker og frityrstekte nudler  PhoJeg hadde valgt å lage "BBQ pork with rice vermicelli and herbs in peanut sauce". I forberedelsene laget jeg en deilig marinade til kjøttet, med masse gode ingredienser og krydder og sauser. Det lå i marinaden i nesten en time, og så måtte jeg ut og steke kjøttet på grillen i et morsomt redskap jeg ikke kan navnet på. Etterpå lagde jeg peanøttsaus etter instrukser fra Van, og så serverte jeg kjøtt, nudler, urter og saus med peanøtter til pynt, til alle. Smakte heelt nydelig. Gleder meg til å lage denne maten hjemme i eget kjøkken. Før vi dro fikk vi et hefte med oppskrifter, et redskap til å skrelle grønnsaker i ulike fasonger og to lange spisepinner som de bruker som stekespade++ når de lager mat. Det var en av de beste dagene vi har hatt i Vietnam:)) Perfekt for to foodies. 






Kommentarer

Legg inn en kommentar